Pagina's

woensdag 26 juni 2013

Haak een lamp!Tutorial Popcorn-kapje

Benodigdheden:

§  Haaknaald (ik gebruikte nummer 4)
§  Haakgaren geschikt voor jouw naalddikte
§  Gestript lampenkapje

Voor het lampenkapje heb ik geen letterlijke uitleg in de zin van het aantal steken per rij etc. Ik heb het meer op gevoel gemaakt. En ieder kapje zal ook in grootte verschillen. Toch kun jij dit ook! Ik had amper haakervaring, maar het spreekt allemaal redelijk voor zich. Lees maar eens verder, het is niet moeilijk.

De steek die ik gebruikte was de popcornsteek. Deze werkt als volgt:

Je haakt eerst de gewenste lengte in losse steken (doe dat ongeveer 5 % groter dan je lampenkapje op zijn breedste punt is, of gebruik een grotere haaknaald om je lossen op te zetten).  Sluit je snoer tot een ring.

Haak vervolgens een rij stokjes waarbij je begint met drie lossen als eerste stokje.

Dan komt de rij met de bubbels. Let erop dat je niet in die eerste drie steken van je eerste stokje haakt, maar erbovenop, dat is dus in de derde steek. Haak herhalend 3 vaste steken, vervolgens in de steek die ernaast ligt haak je 5 stokjes, waarbij je je draad niet helemaal terug door de lussen trekt, maar alleen door de eerste twee. Daardoor krijg je steeds meer lussen op je haaknaald en wanneer je dat 5x doet heb je 6 lussen en trek je je draad wel door alle lussen. Trek dit goed aan en duw de bobbel naar buiten (we kijken namelijk tijdens het haken tegen de achterkant van het werk aan). Haak in het volgende lusje een vaste en trek ook deze even goed aan. Vervolgens haak je nog twee vasten in de daaropvolgende steken en vervolg je weer met een bobbel van 5 stokjes.

Na deze rij haak je weer een rij stokjes.

De vierde rij is hetzelfde als de tweede bobbeltjesrij, alleen moeten ze nu op een andere plek komen, namelijk precies tussen de ruimtes van de bobbels uit rij 2 in. Dat doe je door niet met drie vaste te beginnen, maar met 1.

Voor een videootje kun je deze bekijken:

Ik werd alleen erg kribbig van de traagheid waarmee de uitleg volgt, omdat het uiteindelijk niet zo moeilijk is Je kunt bij deze steek erg makkelijk corrigeren door er gewoon een steek bij te haken of eraf te halen als het niet he-le-maal uitkomt… Of is dat vloeken? ;)

Begin bij het breedste punt en werk eerst een poosje omhoog. Omdat er een beetje rek in zit sluit het kapje redelijk aan. Daarna minder ongeveer 2 á 3 keer een gehele popcornstekensetje van 4 steken door dit setje en de twee steken ervoor en de twee steken erna samen te haken. Herhaal dit naar gelang de vorm van je kapje loopt. Haak de eerste en de laatste rij met vasten steken vast aan het kapje.

Deze tutorial is ook als bestand te downloaden via deze link: Tutorial Popcorn Lamp

Succes!!

(PS: I am planning on translate this tut in English)
Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ik vind het leuk wanneer je een reactie achterlaat!